Warszawa, 22.12.2021 r.
Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół!
Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę,
a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu. Jeżeli jednak jeszcze nie wybraliście, jakimi ciastami uraczycie domowników oraz gości, poniżej prezentujemy oryginalne przepisy wzbogacone nutą nowoczesności. Smacznego!
Makowiec z polewą chałwową
Ciasto:
200 g mleka ciepłego, ale nie gorącego
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
80 g cukru
150 g masła – roztopionego i wystudzonego
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnegoMasa makowa:
500 g suchego maku
150 g cukru lub miodu
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ekstrakt migdałowy
6 białekPolewa chałwowa:
150 g chałwy Unitop
125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)
Mak zalać gotującą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić białka na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż białka bez cukru mogą się rozwarstwić). Delikatnie połączyć szpatułką białka i masę.Ciasto:
Z drożdży najpierw zrobić rozczyn – dodać ciepłe mleko, dwie łyżki cukru (z odmierzonych 80g), łyżkę mąki i zaczekać ok. 10 min. W misie miksera umieścić pozostałe składniki bez masła. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć równomiernie masę i zwinąć w roladę.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.Polewa chałwowa:
Chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka z grubym dnem. Dodać kremówkę i wymieszać rózgą lub blenderem (by nie było grudek chałwy). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i uważać, by się nie przypaliła – warto ją mieszać. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika, przestudzić. Polewę wylać na wystudzony makowiec.
Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowymSpód:
4 opakowania sezamków Amki TO GO
60 g masła, rozpuszczonego
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.Masa serowa:
800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
125 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej
Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.Karmel wiśniowy:
150 g cukru
50 ml soku wiśniowego
100 ml śmietany 30 %
Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)
Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.